Казвам се Иван Колев, на 45 г. Страдам от дискова херния от 5 години, непрекъснато получавах и схващане на крака. Започнах процедури с озон при д-р Дончева. Още след първите 3-4 процедури усетих облекчение, а след 7-8 процедури ефектът &nbs ...
Вижте повече...
 

 

Озонокислородна терапия в козметологията

2015-07-12
Озонокислородна терапия в козметологията - Статии

Кислородът е необходим за жизнената дейност на абсолютно всяка клетка, като предизвиква окислителни процеси. Заедно с това поддържа органите и тъканите в работно състояние. С възрастта, тези окислителни процеси се забавят,  кожата става по-малко еластична, появяват се бръчки и мастни отлагания по тялото, т.е., налице са всички признаци на стареенето.

В съвременната козметология широко се използва медицинския озон, който има много висока биологична активност. Озонокислородната смес се въвежда в определени активни точки на лицето, шията, корема, бедрата и служи като катализатор на клетките, стимулира клетъчната активност като по този начин подмладява тъканите.

Озонокислородната смес се инжектира под кожата, което води до увеличаване на притока на кръв, обновява се подкожната тъкан, а старите клетки умират. Заглаждат се не само възрастовите бръчки, но и мимическите, изчезват отоците и "торбичките" под очите.

Озонът се въвежда с микроскопична игличка под кожата на проблемната област. За да се подобри трофизма и еластичността на кожата, широко се използва като маска озониран зехтин.

Озонотерапията заема едно от първите места при лечението на целулита.

Действието на озона при лечението на целулита се извършва чрез различни механизми. Озонът влиза във взаимодействие с ненаситените мастни киселини и променя свойствата им. Това води до разпадане на липидни вериги (хидрофобните липиди се превръщат в по-малко стабилни, хидрофилни), или казано по-просто, води до изгаряне на липидите.

Друг важен ефект на озонотерапията е взаимодействието с еритроцитите, чиято мембранна структура се състои от протеини, въглехидрати и фосфолипиди. Озонът влиза в химическа реакция с хидрофобните липиди (пероксидация - образуване на пероксид) и променя електрическия заряд на мембраната на еритроцитите. Освен това  намаляването на липидните вериги на мембраните на еритроцитите причинява отслабване на молекулярната структура на самата мембрана. Тези реакции оказват по-специално влияние върху пластичността на еритроцитите и качеството на кръвотока, особено при ниска скорост, което се получава в случаи на локална липодистрофия.

При лечението с озон се подобрява циркулацията на кръвта в тъканите, засегнати от исхемия, повишава се локалната температура на кожата и нейната еластичност. Наред с другите неща, се усилва лимфодренажа и отделянето на течности от тъканите. Това спомага за бързата загуба на обема и понижаване  на теглото.

Необходимият брой сесии на озонотерапия при локална липодистрофия зависи от стадия на процеса и от областта на кожните прояви на исхемия. Лечението включва подкожно прилагане на медицински озон в проблемните области – веднъж, два или три пъти седмично.

Препоръчително е озонотерапевтичните сеанси  да се комбинират с ръчен лимфен дренаж или с антицелулитен масаж.

В момента, озонокислородната терапия се признава като много ефективен метод за лечение на целулита. Той отговаря на всички изисквания за безопасност и ефикасност на съвременната медицинска наука.

За да се поддържа ефекта, получен от курса на лечение, препоръчва се такъв отново да се провежда 2-3 пъти годишно.


2015-07-12 (Прочетено 3869 пъти.)







 

 
 
Всички права запазени (c) 2023 Таня Дончева. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на www.ozonotherapy.eu, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.ozonotherapy.eu.
Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.