Подагрозна криза, която не се повлияваше от прилаганото години наред лечение, ме доведе  в кабинета на доктор Дончева. И ЧУДОТО СЕ СЛУЧИ след проведения при нея курс с ОЗОНОТЕРАПИЯ - кризата не само, че се повлия успешно, но вече две години с ...
Вижте повече...
 

 

Дискова Херния


ДИСКОВА ХЕРНИЯ

 

Заболяванията на опорно двигателния апарат са голяма група дистрофични костно-ставни болести. Когато е засегнат гръбначният стълб, се определя като спондилоза. Засягат се всички елементи – междупрешленни дискове, ставички, лигаменти, нерви, сухожилия, кръвоносни съдове. Гръбначният стълб е основната носеща конструкция на тялото и се състои от 24 прешлена, които са поставени един над друг.  Между два съседни прешлена е междупрешленният диск, който е плосък кръг, съставен от съединителнотъканна подложка със сложна морфологична структура. Основната функция е да намалява амортизацията от статични и динамични натоварвания, които неизбежно се допускат по време на физическа активност. Прешлените са свързани помежду си със сухожилни връзки. Сухожилията са образования, които свързват костите помежду си.  Между прешлените се разполагат и ставите, които осигуряват движението на гръбначния стълб.  За процесусите (израстъците) на прешлените са заловени връзки, поддържащи гръбначния стълб и осигуряващи движенията на тялото.

Всеки междупрешленен диск се състои от два слоя: първият слой е външната връзка (анулус фиброзус), която е много силна, с влакнеста структура и свързва два прешлена заедно; вторият слой е желеподобна структура, съставена от гликопротеинов комплекс и 80% вода. Това осигурява нормалните промени в дебелината на диска и превръща вертикалния натиск в хоризонтален, като го разпръсква във всички посоки. Натискът се поема от еластичните влакна на фиброзния пръстен. Тази защита може да се поеме само от здрав диск. Когато гръбначният стълб е със здрави запазени междупрешленните дискове те изпълняват функцията на амортисьор. Но с течение на времето или под влияние на външни фактори при нарушение на структурата на междупрешленния диск, в резултат на дегенеративни промени има обезводняване, загуба на еластичност и намаляване на височината на диска. Това води до промяната му от нормалното му положение в гръбначния стълб.

 

Хернията на междупрешленните дискове е най-честата и най-тежката проява на остеохондроза. В началото на процесите на дегенерация на междупрешленния диск започват с незначителни нарушения в структурата на диска - пукнатини в ставните капсули, изградени в голямата си част от колаген. Нарушава се защитата на ядрото от хрущялната структура. Променя се здравината и еластичността на влакната на фиброзния пръстен. Дискът започва да изтънява и намалява обема си. Междупрешленните пространства се стесняват и натоварването му е неравномерно, появяват се пукнатини. Ядрото се промъква през разширените бримки и притиска сухожилията, нервите и кръвоносните съдове. Появяват се вторични възпаления, водещи до болка и блокаж на движенията.


Почти при всички пациенти с херния основното оплакване е болка. Като правило, болката възниква в юношеска възраст след умерено физическо натоварване, в определено положение на тялото при работа или в леглото.  Болката често се провокира при навеждане, обръщане, вдигане на тежести. Може да се наблюдават особено силни болки в лумбална област, слабост в единия крак, загуба на чувствителност във вътрешната или външната част на крака.

 

 Най-засегнати дискове са L4-L5 и L5-S1.  Чести са и шийните дискови хернии. Те могат да имитират различни заболявания и преди пристъпване към лечение трябва внимателно отдиференциране.

Лечението на дисковите хернии е комплексно и трябва трябва да бъде системно и правилно преценено.

 

Един от най добрите и съвременни методи е озонотеранията, която се базира на мощните биохимични промени, настъпващи в променените структури – фиброзен пръстен и ядро, сухожилни връзки, нерви и кръвоносни съдове.

 

След аплицирането на озонокислородната смес на засегнатите нива се наблюдава мощно болкоуспокояващо действие, благодарение на възможността на озона да извлича продуктите на възпалителната реакция и блокиране на медиаторите на възпаление. Намаляването на натиска подобрява микроциркулацията, отстранява коренчевата исхемия. Известно е мощното провокиране на синтеза на колагенови влакна, което води до промяна на нарушената структура на фиброзната капсула. Следва уплътняване и възстановяване на ставния хрущял и връзките (Stone et Al 1997, Cooc et Al 2006), възстановяване на сухожилията (Chenet et Al-2007; Karaoglu et Al, 2007; Perry et Al 2009) възстановяване на лигаментите (nijbizi et Al., 2000, Musahl et AL., 2006, Woo et Al., 2006, Liang et Al., 2008). Хрущялът започва да възвръща своята еластичност, фиброзната капсула се възстановява поради възможността на озона да провокира инхибиция на колагеназата и инхибиция на матрикс-металопротеаза (MMPs). Тази уникална методика дава възможност чрез подходящи схеми и дозировки, клетъчните структури да се възстановят. Този метод позволява да се избегне операцията.

 

Работила съм 427 пациенти с хронична болка в гърба, причинена от херния. Всички са опитвали различни начини на лечение без повлияване или с кратко подобрение. Използването на озонотерапия при 2/3 от тях води до премахване или до намаляване на размера на дисковите хернии. Трябва да се отбележи, че в повечето случаи пациентите са хора, упражняващи тежък физически труд. При останалата 1/3 от пациентите рецидивите и честотата на болката намалява значително и едва при единици повлияването е минимално. Озонотерапията помага за облекчаване на възпалението, намаляване на размера и пълно премахване на дисковата херния. В лечението си чрез озоно/кислородна смес съчетавам италианска, руска и източни методики, обособени в собствена методика на лечение.

 

Осем години работих в САЩ тежка физическа работа и се завърнах с 2 дискови хернии. Според невролозите, които посетих, лечението ми могло да бъде само медикаментозно или хирургично, като никой не ми даваше гаранция за успешна операция. От излекувани мои познати научих за д-р Дончева–Иванова. Още след 5-6 процедури при нея непоносимите болки в кръста спряха и парезата на десния ми крак изчезна”, споделя Ангел Гечев от Асеновград. Според него методиката на д-р Дончева трябва да получи широко приложение, за да могат и други хора да се излекуват.
 

 

 
 
Всички права запазени (c) 2023 Таня Дончева. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на www.ozonotherapy.eu, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.ozonotherapy.eu.
Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.